КАКО ПОВЕЗАТИ ГАБРОВАЧКИ ПУТ СА МОКРАЊЧЕВОМ УЛИЦОМ?
24.01.2014


У појединим насељима Градсје општине Палилула грађани испољавају незадовољство динамиком и квалитетом радова планираних инвестиција, посебно у комуналној инфраструктрури.

Након позива који је становницима Градске општине Палилула, почетком ове године  упутио Бобан Џунић, председник општине, да узму активно учешће у сагладавању приоритета развоја и инвестиционих улагања у насељима општине, група грађана из улице Мокрањчеве (Сава Танић, Миодраг Петровић, Зоран Ранђеловић, Драган Бачанин, Слободан Миладиновић, Братислав Илић, Небојша Николић, Саша Стефановић и Слободан Цветановић) затражила је помоћ Општине. Они су пријавили вишегодишњи проблем уређења пута, који повезује улицу Мокрањчеву са Габровачким путем, у дужини од око 400 метара. По речима грађана на овој лакацији је и раније био пут који је сада непроходан. Сређивањем ове деонице пута омогућило би се лакше повезивање насеља у Габровачкој реци са улицом Мокрањчевом. Уређење деонице, улица Мокрањчева – наставак до Габровачког пута од Видиковца, било је предвиђено Програмима о уређивању грађевинског земљишта и изградње са финансијским планом за 2012, затим 2013. годину и у Програму је за 2014. годину. Становници овог дела општине Палилула, забринути су што се већ одобрени планови и програми изградње не реализују.

„У непосредном сам контакту са грађанима на терену- каже председник општине Бобан Џунић. На тај начин сагледавамо  потребе и проблеме становника, посебно оних који живе на периферији Палилуле. Залажем се да се глас грађана Палилуле чује у органима и установама где се одлучује о развоју наших насеља, где се прате и остварују програми  Руководство општине Палилула показало је у протеклом периоду висок ниво објективности, хуманости и одлучности у решавању проблема свих категорија становника.

Данас сам упознао наше грађане са чињеницом да је потребно да се прво провере  имовинско-правни односи предметног дела пута и да ће  Управа наше општине по хитном поступку затражити од надлежних служби и институција Града Ниша, објашњење и одговор на овај захтев.

По речима председника Џунића, чланови Већа и Управа редовне прате остваривање Програма развоја града Ниша за текућу годину, међутим у појединим насељима Палилуле грађани испољавају незадовољство динамиком и квалитетом радова планираних инвестиција, посебно у комуналној инфраструктрури. Из тог разлога, истиче Бобан Џунић,  организовали смо радне састанке са челницима комуналних предузећа (са менаџметном ЈКП „Наисус“ , ЈКП Дирекција за изградњу града..) како би се постигли договор о остваривању координације и сарадње у инвестиционим активностима на територији наше Палилуле. У приградским и сеоским насељима Палилуле одржавање и изградња водоводне, канализационе и путне мреже, јесу велики проблеми. Проблем који би могао да утиче на утврђене рокове и квалитет радова је недовољна синхронизација рада јавних предузећа, када су у питању радови на истој локацији. И у том погледу смо упутили више иницијатива Градском Већу.

Управа Градске општине Палилула у Нишу пружа услуге грађанима у складу са високим стандардима рада, ИСО 9001:2008. Систем менаџмента квалитетом је саставни део пословне политике и све активности на његовом успостављању, одржавању и континуалном побољшању су усклађене са релевантном законском регулативом- истичу у овој градској општини. Отварањем ''Канцеларије за брзе одговоре'' при Управи општине Палилула, један је од постављених стратешких циљева из Акционог плана развоја општине до 2016.године, чиме се доприноси унапређењу друштвених услуга за све грађане општине. Информације о раду општине Палилула редовно се ажурирају на друштвеним мрежама и објављују на сајту општине. (ЕКОполис, Д.Видојковић)